5.19.2008

Cine are nevoie de Sange ?

Cine are nevoie de sange?

In fiecare secunda undeva in lume apare nevoia de sange. E vorba atat despre oameni accidentati, despre oameni in salile de operatii cat si despre oameni care sufera de afectiuni grave la care singura sansa este transfuzia de sange la un interval de timp.

Incearca sa iti imaginezi ce ar fi daca a dona sange ar fi ceva privit cu usurinta cu care sunt privite alte aspecte ale vietii cum ar fi concediile, masa la un restaurant, sau alte asemenea lucruri pe care le faci pentru ca vrei. Pentru milioanele de oameni care au nevoie de sange anual asta ar face separarea intre viata si moarte.

Deocamdata nu s-a descoperit un inlocuitor al sangelui asa ca donarea este singura solutie pentru a putea face fata nevoilor de sange si elemente ale sangelui necesare transfuziilor.

Fa si tu pasul! Doneaza!

Se poate stoca sangele?

Sangele are o durata de viata limitata. Diferitele componente ale sangelui pot fi folosite in perioade cuprinse intre 5 zile si cativa ani.

* Trombocitele trebuiesc folosite in maxin 5 zile de la donare.
* Celulele rosii pot fi pastrate la rece pentru maxim 42 de zile. Celulele rosii inghetate pot fi pastrate pana la maxim 10 ani, dar datorita costurilor pe care le implica, doar o mica parte din rezerva de sange poate fi inghetata.
* Plasma este in general inghetata si se foloseste pe parcursul unui an.

Din cauza ca sangele este perisabil, este nevoie de donatii in fiecare zi.

Niciun comentariu: