5.19.2008

Despre Sange

Ce este sangele?

Sangele este un lichid care circula prin corp, transportand oxigen si nutrienti catre fiecare celula si preluand apoi materialele reziduale.
Sangele joaca un rol principal in sistemul de aparare al organismului.
Este pompat de inima, printr-o retea ce masoara cativa km, spre orice parte a corpului. In medie corpul unui adult contine 4-5 litri de sange. Exista partu mari componente ale sangelui: celulele rosii (hematii), celulele albe (leucocite), plasma si trombocitele. In plus sangele contine numerosi nutrienti si minerale.
Tipuri de sange.

Desi sangele este alcatuit din aceleasi elemente de baza, nu tot sangele este la fel. In realitate exista 8 tipuri comune de celule rosii, care sunt determinate de prezenta sau absenta anumitor tipuri de antigeni. Pentru ca anumiti antigeni pot declansa sistemul imunitar al unui pacient sa atace celulele rosii primite prin transfuzie, terapia cu sange presupune alegerea cu grija a grupelor de sange potrivite.
Originea sangelui

Sangele este produs in maduva osoasa, o substanta de consistenta jeleului din interiorul oaselor. La adulti, coloana vertebrala, coastele si pelvisul sunt principalele oase care produc sange. Pe masura ce celulele sangelui se dezvolta din celulele stem din maduva, ele trec in sangele ce trece prin oase si intra in circuitul sanguin.
Celulele sangelui au diferite durate de viata - celulele rosii rezista cam 120 de zile, trombocitele 10 zile iar diferitele tipuri de celule albe au o durata de viata ce se masoara de la cateva zile pana la cativa ani.
Organismul are un sistem de feedback ce il anunta cand sa produca mai mult sange. Spre exemplu, daca oxigenul din sange este scazut, rinichii produc un hormon numit "erythropoietin", care stimuleaza celulele stem din maduva sa produca mai multe celule rosii.
Cum circula sangele

Sangele circula in doua largi si continue circuite printr-o retea de vase de sange. Circuitul "drept" duce sangele din partea dreapta a inimii prin plamani si inapoi la inima (in partea stanga). Circuitul "stang" duce sangele de la inima spre restul corpului si inapoi la inima
Exista mai multe tipuri de vase de sange: artere, capilare si vene.
Arterele transporta sangele dinspre inima. Se ramifica in artere mai mici (arteriole) care sunt conectate la capilare (peste un miliard). Capilarele sunt foarte inguste - de latimea unei celule. Inauntrul capilarelor, celulele rosii elibereaza oxigenul, ce trece prin peretii subtiri ai capilarelor in tesutul inconjurator. Tesuturile elibereaza rezuduuri, cum ar fi dioxidul de carbon, care trece prin capilare in sange. Sangele se intoarce la inima prin vene. Venele contin un sistem de valve cu un singur sens, contrulate de contractii ale muschilor, care permit sangelui sa circule catre inima, chiar si impotriva gravitatiei.
Din cauza ca sangele din vene contine foarte putin oxigen, el apare ca avand o culoare usor albastra in comparatie cu rosul aprins al sangelui oxigenat.

Niciun comentariu: